Wszystko co powinnaś wiedzieć o oleju kokosowym

Wszystko co powinnaś wiedzieć o oleju kokosowym

Olej kokosowy z dnia na dzień zyskuje na popularności. Nic dziwnego, ma on bowiem wszechstronne zastosowanie. Coraz częściej można go spotkać na sklepowych półkach popularnych dyskontów czy w sieciach drogeryjnych. Są oleje rafinowane, nierafinowane, zapachowe i nie zapachowe. Ceny wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Skąd w takim razie wiedzieć, który olej jest dobry, ten za 12,99 zł czy za 39,99 zł? A może wcale nie ma po między nimi różnicy? Jak „nie nadziać” się w sklepie na coś zdrowego, ale tylko z pozoru lub częściowo. W sklepach dużo jest produktów „bio”, „full natural”, „eko”, lecz tylko ułamek z nich jest takimi w rzeczywistości. Dlaczego? A no dlatego, że EKO jest w modzie, a moda jak wiadomo nie zawsze bywa zdrowa.

Kilka faktów

coconut-1501334_1920

Olej kokosowy pozyskiwany jest z wnętrza orzecha rosnącego na palmie. Jest bardzo popularny w Azji Południowo-Wschodniej, a niektórzy mieszkańcy wysp Pacyfiku pozyskują z niego ponad 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie.

  1. Olej z kokosa składa się w ponad 85% z nasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do np. tłustych wędlin, kwasy z kokosa są średniołańcuchowe, czyli takie, które słyną ze swoich zbawiennych właściwości.
  2. Olej kokosowy, podobnie jak mleko matki zawiera duże ilości kwasu laurynowego (ponad 50%), ponadto znajdują się z nim jeszcze inne kwasy, które w połączeniu działają jak naturalny antybiotyk, pomagając w eliminacji bakterii.
  3. Zimno-tłoczona odmiana (zaliczana do najzdrowszych) ma posmak kokosa i jest mniej przezroczysta od olejów rafinowanych.
  4. Olej kokosowy zawiera aż 9 kalorii w jednym gramie.
  5. Smażenie i pieczenie na oleju kokosowym to dobry pomysł, dzięki wysokiej temperaturze dymienia, nie wytrąca on swoich cennych właściwości tak szybko jak na przykład oliwa z oliwek.
  6. Olej kokosowy ma setki zastosowań nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce – począwszy od nawilżania skóry po … wybielanie zębów!

O właściwościach oleju kokosowego można by było napisać książkę. Na pewno wyszło by kilka obszernych tomów.

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

coconut-oil-on-wooden-spoon-2090580_1920

Olej kokosowy może być rafinowany bądź nierafinowany. Nierafinowany olej kokosowy to olej tłoczony na zimno – zachowuje on wtedy swój delikatny kokosowy smak i zapach. W sprzedaży są też dostępne oleje nierafinowane bezzapachowe, jednak zazwyczaj określenie „bez zapachu” oznacza, że olej był rafinowany.

Oleje rafinowane to takie, które są produkowane przy użyciu wysokich temperatur. Rafinacja oleju to proces mający na celu zwiększenie trwałości oleju kokosowego. Jeśli na opakowaniu nie jest napisane, że olej jest toczony na zimno, to zazwyczaj oznacza to, że olej kokosowy był pozyskany podczas tłoczenia w wysokiej temperaturze. Oleje kokosowe rafinowane nie mają smaku i zapachu kokosa. Jeśli więc zobaczycie na opakowaniu napis: „bezzapachowy”, to najczęściej oznaczać on będzie, że olej był rafinowany. Olej kokosowy rafinowany jest uznawany za najzdrowszy olej rafinowany stworzony przez człowieka. Jego plusem uniwersalność. Nie każdy przepada za zapachem oraz smakiem kokosa więc można na nim śmiało smażyć dania wytrawne oraz  ma wyższą temperaturę palenia bo aż 204°C, podczas gdy dla nierafinowanego oleju kokosowego to jedynie 177 stopni C.

Który olej wybrać?

Markety proponują nam głównie tani olej kokosowy rafinowany a sklepy ze zdrową żywnością o wiele droższy olej kokosowy nierafinowany. Decydując się na zakup oleju kokosowego zastanów się jakie są Twoje oczekiwania oraz jakie będzie przeznaczenie produktu – kulinarne czy kosmetyczne.

Na co zwrócić uwagę, kupując olej kokosowy?

  1.  Skład – olej koksowy powinien mieć w swoim składzie tylko jeden składnik: olej z miąższu kokosa. Wszystkie pozostałe składniki to zbędne dodatki.
  2. Rafinowany/nierafinowany – zastanów się nad przeznaczeniem oleju i czego oczekujesz od produktu. Nierafinowany olej kokosowy pachnie i smakuje kokosem. Z kolei tłoczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że olej kokosowy rafinowany jest bezzapachowy. W sprzedaży są też dostępne oleje nierafinowane bezzapachowe, jednak zazwyczaj określenie „bez zapachu” oznacza, że olej był rafinowany.
  3. Kraj pochodzenia – dzięki takim danym mamy pewność, że olej kokosowy, który kupujemy, nie ma w składzie olejów kokosowych z różnych miejsc na świecie. Przykładowo:
    Kraj pochodzenia: Francja
    Kraj pochodzenia składników: Filipiny
  4. Konsystencja – stan skupienia oleju kokosowego zależy od tego, w jakiej temperaturze go przechowujemy. Olej kokosowy przybiera postać stałą w temperaturze poniżej 25 °C, zaś powyżej tej temperatury przechodzi w stan płynny. Zatem olej kokosowy na sklepowej półce powinien mieć stałą konsystencję.

Olej kokosowy w kosmetyce

cosmetics-2235573_1920

Starożytna zasada mówi, że najlepszy kosmetyk, jaki możemy dać swojej skórze to taki, który można zjeść. Oto kilka zastosowań oleju kokosowego jako kosmetyku:

  1. Demakijaż oczu i krem na noc,
  2. Maska przed myciem włosów (olejowanie),
  3. Serum na rozdwojone końcówki,
  4. Peeling do ciała.
  5. Oliwka do skórek,
  6. Maska do stóp,
  7. Pasta do zębów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *